Za války zachránila židovskou dívku. O příběhu hrdinky z Kraslic dlouhá léta nikdo nevěděl

16. srpen 2021

Gertrud Steinl během 2. světové války zachránila židovskou dívku a pomohla také několika dalším Židům. O její pomoci ale až do loňského roku, kdy zemřela, nikdo v rodném městě nevěděl.

V Kraslicích odhalili novou pamětní desku. Připomíná kraslickou rodačku Gertrud Steinl, která během druhé světové války zachránila židovskou dívku jménem Sarah Schlomi a také několik dalších Židů. Zmíněnou Sarah Schlomi rodina Steinlů podporovala až do jejich odsunu. Spolek Němců a přátel německé kultury, stejně jako vedení města, se o významném činu kraslické rodačky dozvěděl až z dopisu, který přišel vloni z Norimberku po její smrti.

„Gertrud Steinl se narodila v Kraslicích roku 1922. Byla dcerou obchodníka. Bohužel jako mladou holku ji zastihla druhá světová válka a musela jít do pracovního nasazení. Přiděleno ji bylo pracoviště až v Karpatech na území dnešní Ukrajiny,“ přiblížil osud kraslické rodačky Petr Rojík, předseda Spolku Němců a přátel německé kultury.

„Jednou za ni přivedli mladou holku, která hledala práci. Časem se ukázalo, že tato dívka, jmenovala se Jadwiga, je Židovkou, pochází z vyvražděné rodiny, sama se bojí o život a ráda by získala řádnou práci ve firmě. Jadwiga bylo její falešné jméno, ve skutečnosti se jmenovala Sarah Schlomi,“ dodal Rojík.

Odvážná jízda do Kraslic

Jako její zaměstnavatelka obstarala Getrud dívce falešné doklady. Příběh pokračoval odvážnou výpravou vojenským vlakem. „Když se druhá světová válka chýlila k závěru, Gertrud Steinl sbalila i tuto holku a ve velmi dobrodružné jízdě vojenským vlakem ji propašovala až do Kraslic a ukryla ji u svých rodičů,“ vypráví předseda.

Dívku rodina přijala za svou a dokonce i po odsunu Němců v roce 1946 byla s nimi. Později ji dali také svatební věno. Sarah se se svým manželem odstěhovala do Izraele, s kraslickou rodinou byla v kontaktu až do smrti.

Jak se podařilo příběh po několika letech odhalit? A co všechno ho provázelo? To si poslechněte v reportáži!

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio