Za podvody s řidičskými průkazy policie v Karlovarském kraji obvinila už 17 lidí

27. červenec 2023 13:05

Kriminalisté rozšířili stíhání v případech podvodů s vydáváním řidičských průkazů v Karlovarském kraji už na 17 lidí. Vloni v říjnu bylo obviněno pět osob, nyní k nim dalších 12 přibylo.

Podle krajského policejního mluvčího Jakuba Kopřivy je pravděpodobné, že se počet obviněných ještě zvýší. „V červnu letošního roku kriminalisté obvinili dalších 12 osob ve věku 27 až 55 let. Všech těchto 12 osob, jednalo se výhradně o žadatele o řidičské oprávnění, kriminalisté obvinili ze spáchání zločinu podplácení a v případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na šest let. Kriminalisté se případem i nadále usilovně zabývají a je velmi pravděpodobné, že v nejbližších týdnech dojde opět k rozšíření trestního stíhání, respektive k obvinění několika dalších osob,“ uvedl Kopřiva.

Loni v říjnu policisté po několika měsících vyšetřování obvinili čtyřiapadesátiletého muže z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Čtyři muže obvinili z podplácení. Dva z nich byli navíc obviněni z padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy. V případě prokázání viny hrozí čtyřiapadesátiletému muži trest odnětí svobody až na deset let. Zbylé čtveřici obviněných hrozí až šest let vězení.

Při prohlídkách na podzim kriminalisté zajistili více než 400.000 korun, techniku, jako například počítače nebo mobilní telefony, a také razítko lékaře, které zadržení používali k vystavování padělků lékařských zpráv.

Čtyřiapadesátiletý zkušební komisař čelí podezření, že nejméně v pěti desítkách případů přijal peníze za příslib, že zajistí žadatelům o řidičské oprávnění či jeho rozšíření u konkrétních autoškol bezproblémové a úspěšné vykonání zkoušky odborné způsobilosti.

Tři obvinění provozovatelé autoškol podle policie před konáním závěrečných zkoušek předávali zkušebnímu komisaři peníze, které obdrželi od žadatelů. Zkušební komisař skončil ve vazbě.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio