Za mašinkami do Zlatého klíče

20. leden 2014

Pro každého, kdo si oblíbil atmosféru kolem kolejí, vlaků na nich a nostalgii staré dráhy připravilo Karlovarské muzeum ve výstavních prostorách muzejní budovy Zlatý klíč expozici s názvem Železnice včera a dnes. Až do 24. ledna především dětem nabízí srovnání historie a současnosti na dráze.

Výstava prezentuje nejen samotnou železnici, ale také fenomen parního stroje a šikovnost dětských rukou. Rozdělena je do tří částí. V první nechybí modely historických a soudobých lokomotiv a vagonů, staré jízdní řády a nejrůznější dokumenty, části uniforem, dobové fotografie a drážní součásti ze starého Rakouska, první republiky, protektorátu a poválečného období. K vidění jsou také materiály týkající se zaniklých tratí v Krušných a Doupovských horách. Druhá část nabízí přehlídku modelů parních strojů a třetí obsahuje dětskou expozici. Jednotlivé karlovarské základní a mateřské školy měly za úkol vyrobit z různých materiálů maketu vagónku, kterým přispěly do společného, výtvarně zpracovaného minivlaku.

K zajímavostem či kuriozitám výstavy patří například funkční model hasičského auta z roku 1904 nebo model parního traktoru, který se používal v 19. století. Zajímavá je také kancelář výpravčího nebo traťmistrovské kolo z roku 1924, které jsme mohli vidět ve filmu Páni kluci natočeného režisérkou Plívovou před 27 lety. Zasloužené pozornosti se jistě bude těšit také jednostopý dřevěný běhací kolejový stroj, přesná kopie originálu z roku 1838.

Parní lokomotiva, 2. pol. 19. st.

Podle vyjádření Dominiky Kožešníkové, jedné z kurátorek akce, nabízí výstava nejen možnost srovnání historie a současnosti, ale nutí k zamyšlení. Nad technickým pokrokem i nad směrem, kterým se svět ubírá. Připomíná romantiku zašlých časů, kdy pohonu strojů dominovala pára a umožňuje nahlédnout do technické říše, kterou sotva kdo z nás pamatuje.

Návštěvníci budou moci Železnici kdysi a dnes, jak ji prezentuje muzeum Zlatý klíč v Karlových Varech, navštívit do 24. ledna 2003.

Spustit audio