Z Japonska k nám dorazila nově vyšlechtěná okrasná ryba Goshiki Shigure

V České republice zatím raritní rybu chová Libor Hrubý z Dobřan. Goshiki Shigure je novou varietou japonského koi kapra.

„Odhaduje se, že v našich podmínkách by se ryby Goshiki Shigure mohly dožít mezi 30 a 70 lety a dorůst do velikosti 70 až 80 cm,“ říká chovatel. Předpokládá úspěch nové varietynna výstavách? Co by mělo obsahovat krmivo pro koi kapry, aby ryby dobře rostly a vybarvily se?

Okrasná ryba Goshiki Shigure

Hobby horsing je název koníčku, který mnohé vrátí do dětství. Pamatujete, jak kluci běhali s tyčí od smetáku, na kterou byla nasazená ušitá koňská hlava? V současnosti jde o druh sportu, kterému se věnují nejen děti, ale také dospělí. Dokonce pořádají i veřejné závody v mnoha zemích. Hobby horsing zaujal Martinu Sihelskou.

Čím se liší káva arabika a robusta, vysvětluje plzeňský kavárník Zdeněk Gajdoš. Podrobně také popisuje různé způsoby přípravy kávy. Jak se dívá na bezkofeinovou kávu? A je podle něj rozpustná káva ještě káva?

Zveme např. na turistické pochody Z Bečova za minerálními prameny a Karlův pochod z Třemošné 8. 6., na Víkend otevřených zahrad 8. a 9. 6 a na Jógu smíchu s Vladimírem Palečkem 11. 6. v knihovně v Chebu.

Máte na balkóně nebo terase místo a rozhodli jste se osadit je kvetoucími rostlinami? Abyste si skutečně vytvořili svoji zelenou oázu klidu, ze které se budete radovat, je důležité zvolit ty správné květiny. Některé potřebují slunečné stanoviště, jiným se daří v polostínu. S osazením balkónu radí květinářka Štěpánka Peteříková.

Houbám se díky deštivému a poměrně teplému počasí daří a houbaři toho nadšeně využívají. Mezi houby, které rostou, patří podle mykologa Luboše Zeleného holubinky namodralá, mandlová a kolčaví. Jak bezpečně poznat, že se jedná o holubinku.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio