Chcete koně, ale bojíte se na něm jezdit? Zkuste hobby horsing

Hobby horsing je ve světě už známým sportem, u nás v České republice se s ním lidé teprve seznamují. Spočívá v pohybu s tyčí, na které je koňská hlava. Zaslechnout můžete i pojmenování paličkové koně. Jezdí děti i dospělí.

Hobby horsing

Hobby horsing obsahuje běh, skoky a gymnastické prvky. Konají se dokonce i závody, podobné dostihům s opravdovými zvířaty. Nechybí tedy parkurové skákání, drezura, skoky mohutnosti, westernové prvky a další.

Slečny Eliška a Justýna ze Stříbrska začaly s tímto sportem před rokem. Nejdříve si koníka koupily, ale pak si jich i několik vyrobily. Závodníci se totiž často rádi pochlubí vlastnoručně vyrobeným hobby koněm. Před cestou do terénu se i tento kůň učeše, dívky mu upletou na hřívě copánky, a s láskou nasadí uzdu a otěže. Každý koník musí mít i své jméno a pokud se někde na závodech dobře umístí, čeká je odměna v podobě mazlení a nezbytná kokarda.

Hobby horsing

Celosvětové hobby

Sportu se věnují i prestižní jezdecké časopisy, kde se uvádí, že soutěže koní jsou sice více vnímány jako zábava třeba při školních akcích, nicméně například ve Spojeném království se hobby horsing koná příležitostně jako charitativní sbírka nebo akce tzv. Pony Clubu. Tento koníček je známý i v Austrálii, kam se rozšířil kolem roku 2016.

Spustit audio