Yvetta Simonová slaví 93. narozeniny

4. listopad 2021

Už více než šedesát let rozdává věrnému publiku radost svými písničkami. Její nezaměnitelný sametový hlas si oblíbili posluchači především v šedesátých a sedmdesátých letech, ale popularitu neztratila dodnes.

Jednoho pátečního rána se ozval kapelník Karel Vlach a svým strohým způsobem říkal: Podívala se, dívko, chtěla si s námi udělat jeden malý obchod a zazpívat si na živé rozhlasové nahrávce? Onou dívkou byla Yvetta Simonová a tento telefonát nastartoval její úplně jiný pracovní režim, na celý život to byla nepsaná smlouva s Karlem Vlachem. Za svůj největší úspěch považuje, že mohla zpívat právě s jeho orchestrem.

Svou kariéru odstartovala na Slovensku v bratislavské Malé scéně. Jejím předsevzetím na celý život je zůstat slušným a poctivým člověkem. Jakmile ráno vstane, hned se musí upravit. Vždycky jí vadily rodinné šarvátky, protože to velmi unaví hlasivky. A člověk se prý nesmí vzdávat a musí jít neustále dopředu, dokud jsou síly a dokud je mladý, protože mládí je jedinečné. Yvetta Simonová je stále duševně mladá díky publiku, přijde-li totiž na jeviště, je šťastná a okamžitě nabitá velkou energií. Zpívala i českým krajanům v Kanadě. Nesmírně si váží muzikantů.

Yvetta s ypsilonem a dvěma té se jmenuje po zámecké paní, kterou poznala její maminka, příjmení Simonová jí vybral Jan Werich. Žít naplno za každých okolností a nenechat si vzít svá skromná přání, to je životní moudrost, ke které Yvetta Simonová dospěla během všech těch uplynulých let a doporučuje ji všem.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.