Wings

Pokud je člověk členem nějakého světově proslulého sdružení a nemusí se jednat jen o hudební, je těžké po jeho zániku podnikat samostatně. Zdeněk Raboch vám v řekne, co předcházelo tomu, že třetího srpna 1971 oznámil exbeatl Paul McCartney vznik nové skupiny.

26. prosince 1970, kdy se písnička George Harrisona My Sweet Lord ocitla na prvním místě v hitparádě, oznamuje prestižní hudební časopis Melody Maker, že Beatles hledají nového baskytaristu jako náhradu za Paula McCartneyho. Zdálo by se tedy, že nejslavnější kapela všech dob bude pokračovat, i když v pozměněném obsazení. Pravda je však jiná a nad legendární skupinou se pomalu zavírá voda.

Nedlouho poté Paul prohlašuje: Chci jen, abychom se všichni někde sešli a podepsali papír o ukončení spolupráce. Nebyla by tam ani Linda, ani Yoko nebo manažer Allan Klein. To je všechno. Jenže John to neudělá. Všichni mě mají za zloducha, ale já se chci jen vyvázat.“

Na obranu Paula McCartneyho je však nutno uvést, že právě on se snažil o to, aby Beatles i po roce 1966 stále koncertovali, a také o to, aby udržel skupinu pohromadě. Po jejím rozpadu se jeho kariéra rozvíjela kupodivu zvolna a objevují se názory, že ze všech Beatlů nejpomaleji.

V srpnu 1971 byli k Paulovi a jeho ženě Lindě pozváni Denny Seiwell a kytarista Denny Laine, aby nahráli Paulův post-beatlovský projekt. Výsledkem bylo album Wild Life, kde bylo poprvé zmíněno jméno skupiny Wings.

Jméno kapely napadlo McCartneyho v nemocnici, když se mu narodilo druhé dítě, Stella McCartney.

My Love je písnička, kterou Paul natočil se skupinou Wings.

autor: Zdeněk Raboch
Spustit audio