Whitney Houston by slavila 60. narozeniny

Americká zpěvačka a herečka Whitney Houston byla jednou z nejprodávanějších umělkyň naší doby. Prodala více než 220 milionů alb.

Na rozdíl od minulých staletí se dnes na tzv. velký, mohli bychom možná použít kantilenový hlas zas až tak nehledí. I zpěváci s průměrným hlasem se stávají velkými hvězdami, neboť v povedené skladbě lze najít ještě další klady, proč se stala komerčně nebo z odborného hlediska úspěšnou nebo ceněnou. Mám tím na mysli procítěnost, aranžmá, aktuálnost nebo text. Ale velký hlas je stále ceněn a obdivován. V minulosti se jejich majitelé těšili zvláštnímu postavení a mohli za svá vystoupení žádat astronomické částky, větší, než slavní skladatelé. Pěvec Caffarelli si v 18. století vydělal tolik peněz, že si za své výkony koupil vévodský titul a na svém panství v Itálii si postavil honosný palác.

Majitelka nádherného hlasu, zpěvačka Whitney Houston s penězi zacházela poněkud volnějším způsobem, ale pokud by v době svých největších úspěchů sáhla na vkladní knížku, možná by tam bylo i na palác. Whitney Houston začínala stejně jako její matka v gospelovém souboru v jedenácti letech. Výraznějších úspěchů dosáhla v první polovině 80. let. Prvnímu albu vydanému v r. 1985 trvalo devět měsíců než se dostalo na vrchol hitparády. Ve světě je Whitney Houston známá jako nejoceňovanější zpěvačka všech dob, u nás hlavně díky filmu Osobní strážce.

V r. 1988 natočila zpěvačka hit One Moment In Time pro Letní olympijské hry v Soulu. Složil ji Albert Hammond, který, jak prozradil, jako by v duchu slyšel tuto skladbu zpívat Elvise Presleyho. Pro Whitney Houston to byla další písnička č.1.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio