Vyvrácené stromy po bouři Sabine poškodily hroznětínský židovský hřbitov

12. únor 2020 08:30

Část památkově chráněného židovského hřbitova v Hroznětíně u Karlových Varů je poškozená. Na staré náhrobky spadly stromy vyvrácené silným větrem. Historický areál je dočasně uzavřený. Lidé by se neměli pohybovat ani v okolních lesích. Riziko pádu vyvrácených stromů je podle vedení obce příliš vysoké.

Areál židovského hřbitova je dočasně uzavřený

Silný vítr vyvrátil vysoké stromy ve spodní části pietního areálu a na přístupové cestě. Nápor nárazového větru bouře Sabina sice vydržely. Povolily ale kořeny  v podmáčené půdě. Hřbitov totiž leží v prudkém svahu nad horskou bystřinou. Těžké kmeny poničily staré náhrobky a dřevěný plot na staré kamenné zdi. Na místě už byla Štěpánka Valešová, ze správy majetku karlovarské židovské obce. Právě ta se o pietní místo dlouhodobě stará. Fotodokumentaci škody teď předá pojišťovně a zároveň se postará o likvidaci vzniklé škody.

Se stavem poškozeného hřbitova se byl seznámit i starosta blízkého Hroznětína. Právě Hroznětínu totiž patří část blízkých lesů. I tam silný vítr vyvracel stromy a radnice v následujících týdnech zajistí jejich odvoz. Pomoci chce židovské obci také s úpravou starého hřbitova.

Čtěte také

Židovský hřbitov na kraji Hroznětína pochází z 15. století a patří mezi nejstarší v Evropě. Po druhé světové válce ho opakovaně ničili vandalové a zloději. Jeho úpravu do současné podoby se podařilo zajistit až v začátku nového milénia.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio