Jeden z nejstarších židovských hřbitovů na území střední Evropy najdete v Hroznětíně

Město Hroznětín má přibližně dva tisíce obyvatel. Ještě před druhou světovou válkou v něm žila početná židovská komunita, kterou dnes připomíná pouze hřbitov. Ten je na seznamu chráněných kulturních památek.

Židovský hřbitov v Hroznětíně vznikl s největší pravděpodobností na přelomu 15. a 16. století. „Vznik židovské komunity v Hroznětíně je doložen už k roku 1499. Dá se tedy předpokládat, že už v té době zde vznikl židovský hřbitov. Náhrobky jsou zde z let 1640 až 1660. Pravděpodobně je to jeden ze tří nejstarších židovských hřbitovů na území střední Evropy,“ uvedl místostarosta Zdeněk Janský.

Poloha hřbitova podle Jánského odkazuje na tehdejší postavení Židů ve společnosti. Umístěn je v totiž v prudkém svahu. Místostarosta zároveň potvrdil, že židovská komunita zde byla poměrně velká: „Komunita byla rozmístěna po celém tehdejším Loketském kraji. Hroznětín v době středověku spadal pod královský hrad Loket, takže tady byla ta komunita opravdu veliká.“

Během období druhé světové války byla velká část hřbitova zničena. Náhrobky leží v zemi různě na několika pozemcích místních obyvatel. V místě hřbitova se podařilo zachovat pouze 300 až 350 náhrobků.

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio