Výrobce hudebních nástrojů Amati Kraslice rozšiřuje výrobu, chybí mu ale zaměstnanci

Amati Kraslice patří mezi tradiční regionální značky. Zatímco před několika lety výrobce hudebních nástrojů krachoval, dnes hledá pracovníky pro rozvíjející se provoz.  

Necelé dva roky vede firmu na výrobu hudebních nástrojů Amati Kraslice nový majitel. Společnost převzal v ekonomicky velmi špatné situaci. Zaměstnanci tradiční značku opouštěli a její rozvoj byl v nedohlednu. V současné době kraslická firma nové pracovníky naopak hledá. Najít kvalitní odborníky a dělníky je prý ale v příhraničním regionu velký problém.

„Máme mnohem více zakázek, než jsme schopní vyrobit. Když jsme tu firmu přebrali na konci roku 2020, bylo tady 60 zaměstnanců. Dneska bereme nové lidi a jsme přes stovku už,“ uvedl ředitel firmy Kyril Chriakov.

Další stovku by ale do svých provozů firma potřebovala. Schází jí dělníci i specialisté. „Jdeme všemi možnostmi. Přes Úřad práce, přes známé, dáváme i placené inzeráty podle potřeby,“ říká ředitel.

Společnost Amati vyrábí kolem sedmi set typů dechových nástrojů. A vedení firmy nezapírá, že spoléhá zejména na umění starých mistrů, kteří ale s věkem bohužel odcházejí. „Aby ta tradice nezanikla, potřebujeme nové generace. Potřebujeme, aby nás v tom stát taky podporoval,“ dodal Chriakov.

Podle něj tradiční regionální značka doplácí na to, že mladí lidé můžou studovat výrobu hudebních nástrojů až ve vzdáleném Chebu. Přímo v Kraslicích teď možnost podobného studia v podstatě chybí. 

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio