Vypadá jako chodící láhev a baští slimáky. Co to je?

7. září 2019

Indičtí běžci jsou kachny, které pocházejí z jihovýchodní Asie a oblíbili si je čeští zahrádkáři, protože skutečně žerou slimáky, přesněji plzáky španělské. Ale musíte si jich pořídit víc. Jsou to skupinová zvířata.

„Shodli jsme se s manželem, že skutečně vypadají jako běžící láhve od vína. Kolébají se a pořád si něco štěbetají. Jsou velmi zábavní, rádi je sledujeme,“ popisuje své indické běžce Zuzana Saifrová z Babákova na Chrudimsku.

A proč si právě tyto kachny pořídila?

Nechceme využívat chemické postřiky proti škůdcům. A o těchto kachnách jsem se dozvěděla, že skutečně žerou slimáky. Tak jsem si je pořídila a na vlastní oči vidím, že jsou schopni sníst třeba kbelík těchto slimáků. Slepice by se s tím udávila,“ směje se chovatelka. Slimáků na zahradě podle jejích slov ubylo ze sta na deset procent.

Pěstitelka a chovatelka Zuzana Saifrová na své zahradě v Babákově

Velký prostor a dostatek vody

Chov indických běžců je vhodný pro lidi s větší zahradou. Tyto kachny skutečně potřebují ke svému životu pohyb. Jsou velmi aktivní, pořád hledají potravu. A jako všechny kachny jsou šťastné, pokud mají vodu, nějaké jezírko nebo aspoň velký lavor. Milují, když prší.

Voda na pití se těmto kachnám musí často měnit, protože do ní každé sousto máčejí. Podle některých chovatelů není dobré dávat jim vodu přímo do kachníku. Ten by měl zůstat suchý. K jídlu jsou vhodné krmné směsi pro kachny. Bílkoviny v podobě hmyzu a slimáků si pak běžci obstarají sami přímo na zahradě.

Trochu historie

Tuto kachnu přivezli do Evropy námořníci v polovině 16. století z Jávy. Původně ji na lodích používali jako živou konzervu na maso a vejce. Vajíčka jsou i dnes oblíbená pro své velké žloutky. Dnes se indičtí běžci používají také pro výcvik ovčáckých psů v pasení. Je to levnější varianta, než nahánět stádo ovcí.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.