Výlet napříč Slavkovským lesem na oslavu státního svátku

16. listopad 2018 08:00

V sobotu 17. listopadu můžete oslavit státní svátek Dne boje za svobodu a demokracii pohybem. Správa CHKO Slavkovský les pořádá jubilejní pátý ročník celodenního pěšího výletu za nejen přírodovědnými krásami Slavkovského lesa.

Sraz účastníků je v 9:30 u zpívající fontány na kolonádě v Mariánských Lázních. Průvodci jsou opět Pavel Jaška a Jana Rolková ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Slavkovský les.

Poznejte krajinu CHKO Slavkovský les, která je zajímavá a má co nabídnout i na podzim. Jeden z průvodců Pavel Jaška říká: „Během celodenního skupinového výšlapu s délkou trasy zhruba 20 km projdeme krajinou lesů i luk, nahlédneme do hlubin Země a když nám podzimní počasí dovolí, spatříme i malebné výhledy.“

Při krátkých zastávkách na přírodovědně a krajinářsky nejzajímavějších místech se dozvíte o chráněných územích, minerálních pramenech nebo mokřadech světového významu, kterými budeme procházet. Navštívíte pět přírodních rezervací a jednu národní přírodní památku.

Několikrát bude pokořena nadmořská výška 800 metrů. Trasa povede z kolonády v Mariánských Lázních přes přírodní rezervaci Žižkův vrch,Smraďoch, Vlček, Mokřady pod Vlčkem, Polom, Farskou kyselku až do Bečova nad Teplou.

Co si vzít s sebou?

„Účastníci by měli být vybavení vším potřebným pro celodenní výlet. Nutná je vhodná terénní obuv a teplé oblečení. Doporučujeme vzít si sebou mapu, pro případ dřívějšího návratu, nebo nutného oddělení od skupiny. Nezapomeňte také na dostatek tekutin a jídla na celý den. Vzhledem k tomu, že nemusíme dojít do Bečova za světla, je vhodné vzít si sebou i baterku,“ dodává průvodkyně Jana Rolková.

Na závěr výletu v případě chuti můžete navštívit i některé z místních restauračních zařízení. Zpět se dopravíte vlakem z Bečova do Mariánských Lázní.

Akce se koná za každého počasí. Případná změna trasy vyhrazena. Pro větší náročnost nelze akci doporučit svátečním chodcům a účast je na vlastní nebezpečí.

autor: nkr | zdroj: Správa CHKO Slavkovský les
Spustit audio