Všechno začíná tak nějak později, říká spisovatelka Věra Nosková

21. květen 2019

V 68 letech se vydala na tříměsíční cestu po Thajsku a Vietnamu. Nyní se vrátila do rodného města Hroznětín. Nejen o svých cestách vyprávěla Věra Nosková místním. Český rozhlas Karlovy Vary byl u toho.

Po šesti letech opět navštívila Hroznětín rodačka, spisovatelka, propagátorka vědy a kritického myšleni a také cestovatelka Věra Nosková. Napsala celkem 21 knih, z toho dva cestopisy. Jak sama říká, všechno začíná tak nějak později. Například v 68 letech se vrhla na cestování. O své tříměsíční cestě po Thajsku a Vietnamu vyprávěla na besedě v Městském kulturním centru Hroznětín.

„Všechno iniciují moji dva synové, kteří mne pro cestování nadchli. Z Thajska jsem byla unešená. Místní lidé jsou usměvaví, slušní a nikdy nekřičí,“ uvedla Věra Nosková. Co ji při návštěvě Asie velmi udivilo, bylo využití motocyklů pro nejrůznější účely. „V Thajsku jezdí na motorkách snad všichni včetně dětí, babiček i dědečků. Ve Vietnamu lidé zase na motorkách vozí úplně cokoli,“ popsala spisovatelka. Na fotografiích, které představovala, mohli lidé skutečně vidět motorku s přivázanými živými slepicemi, psy i krávami.

Poutavé vyprávění doplnila nejen fotografiemi, ale také úryvky ze své knihy Nechte psa doma. Zájemci tak mimo jiné nahlédli do příběhu o darovaném deštníku, o spacím autobuse a o slonech, kteří malují chobotem obrazy.

autoři: Eva Jandáková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.