Vrtbovská zahrada je architektonickým skvostem na svahu pražského Petřína

4. září 2023

Vrtbovská zahrada v Praze na Malé Straně se nachází za palácem stejného jména. Budovat se začala přibližně před třemi sty lety. Za pět let bylo hotovo a dnes se o ní říká, že je nejkrásnější zahradou svého druhu na sever od Alp. Je plná zeleně, okrasných květin i uměleckých děl. A navíc nabízí i krásné výhledy na Pražský hrad a malostranské kostely.

Terasovou barokní zahradu italského typu si u svého paláce nechal okolo roku 1720 vybudovat nejvyšší purkrabí Pražského hradu Jan Josef hrabě z Vrtby. Rozlohou patří spíše mezi menší zahrady, ale originalitou architektonického řešení nepravidelného prostoru ve svahu i uměleckou a historickou hodnotou výzdoby dosahuje evropského významu.

Autorem architektonického řešení zahrady byl František Maxmilián Kaňka. Dílna slavného Matyáše Bernarda Brauna vytvořila sochařskou a plastickou výzdobu. Malíř Václav Vavřinec Reiner je pak podepsán pod freskami v sala terreně i na dalších místech. Kompozice zahrady je založená na gradaci terasových ploch. Spojují je schodiště a nesou opěrné zdi tvarované v křivkách příznačných pro baroko.

Spodní část zahrady, která se rozprostírá okolo kašny se soškou putta na mořské nestvůře, se nachází mezi sala terrenou a voliérou. Na střední terase s kruhovým bazénkem se vypíná zeď s kuželkovou balustrádou a dvoukřídlým schodištěm. Tam stojí sochy antických božstev (Vulkán, Apollon, Jupiter, Merkur a další) a vázy zdobené reliéfy. Směrem vzhůru se zahrada zužuje a v nejvyšší části končí obloukovou kulisou o třech polích. Odtud se nabízejí i úchvatné výhledy na Prahu.

Terasová barokní zahrada italského typu vznikla okolo roku 1720

Vrtbovská zahrada byla znovuotevřena po náročné rekonstrukci v roce 1998. K procházkám či odpočinku zve od dubna do října denně od 10 do 19 hodin. Můžete se v ní také vdát nebo oženit. Najdete tady také výstavy umělců.

Spustit audio