Volby v Karlových Varech vyhrálo ANO, má 12 mandátů

6. říjen 2018 22:45

Komunální volby v Karlových Varech vyhrálo ANO, získalo 12 mandátů v zastupitelstvu, které má 35 členů. Druzí skončili Karlovaráci s osmi mandáty. Třetí KOA bude mít pět zastupitelů, stejně jako Piráti. Tři zastupitele získala ODS a dva má KSČM. Voleb se zúčastnilo 37,61 procenta voličů.

Také v Sokolově vyhrálo hnutí ANO s necelými 24 procenty hlasů. V zastupitelstvu bude mít sedm mandátů, o jeden více než před čtyřmi lety. Druhé skončilo Hnutí pro město Sokolov s 19,54 procenta hlasů a šesti mandáty. Třetí ČSSD v čele se současným starostou Janem Pickou oproti roku 2014 výrazně ztratila, získala jen 14,92 procenta a čtyři mandáty. Předchozí komunální volby v Sokolově přitom sociální demokraté vyhráli s 23,67 procenta hlasů.

Čtyři mandáty získali také Piráti s podporou STAN, kteří v Sokolově sestavili kandidátku poprvé. Rovněž čtyři zástupce bude mít v zastupitelstvu Radnice středu, o mandát více než v roce 2014. Komunisté naopak oslabili, v zastupitelstvu získali jen dvě křesla.

Vůbec nejvyšší počet hlasů (1839) získala ve volbách v Sokolově místostarostka Renata Oulehlová z ANO. Oulehlová současně z druhého místa postoupila do druhého kola voleb do Senátu. K volbám v Sokolově přišlo 30,32 procenta lidí, což je o více než dva procentní body vyšší účast než před čtyřmi lety.

V Chebu drtivě vyhrála Volba pro město

V Chebu s velkou převahou vyhrála Volba pro město (VPM) v čele s bývalým starostou Antonínem Jalovcem. VPM získalo 45,21 procenta hlasů a 17 mandátů v 30členném zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO, které mělo dosud starostu. Získalo ale jen 13,35 procenta hlasů a pěti mandátů.

Zatímco v Sokolově nebo Karlových Varech ANO získalo přes 23 procent, v Chebu to bylo o 12 procent méně. Na třetím místě skončila v Chebu KSČM s 6,65 procenty hlasů a dvěma mandáty, Piráti s 6,53 procenty a dvěma mandáty, za nimi je Koalice pro Cheb s 6,43 procenty a dvěma mandáty. Pětiprocentní hranici překročilo ještě Hnutí 2018 s 5,19 procenty hlasů a jedním mandátem a Sdružení KDU-ČSL, ODS a nezávislých kandidátů také s jedním mandátem a 5,08 procenty hlasů.

V Ostrově vyhrálo volby hnutí v čele s exstarostou Čekanem

V Ostrově na Karlovarsku vyhrálo volby Hnutí pro harmonický rozvoj obcí a měst v čele s bývalým starostou Pavlem Čekanem. Získalo 19,86 procenta hlasů a bude mít v zastupitelstvu pět mandátů. Na druhém místě skončila ODS v čele s Janem Burešem, s 17,76 procenta hlasů bude mít čtyři mandáty.

Z devíti kandidujících uskupení vůbec neuspěla pouze Volba pro Karlovarský kraj, zbývajících osm stran a hnutí bude mít v zastupitelstvu své zástupce. Ze současného vedení města se nicméně do zastupitelstva dostal jen nynější starosta Josef Železný, jeho ČSSD ale získala jen 5,58 procenta hlasů.

V Mariánských Lázních obhájili vítězství ve volbách Piráti

V Mariánských Lázních v komunálních volbách Piráti těsně obhájili vítězství z roku 2014, letos získali 22,49 procenta hlasů. Na druhém místě skončilo s 22,44 procenty hlasů hnutí ANO, třetí byla ODS s 13,27 procenta. S oběma nejsilnějšími potenciálními partnery začnou Piráti  vyjednávat o možné koalici.

V roce 2014 se Piráti v Mariánských Lázních stali překvapivým vítězem voleb, když získali 21,01 procenta hlasů a pět mandátů v zastupitelstvu. ANO za nimi tehdy skončilo s výrazným odstupem, získalo jen 11,14 procenta a tři mandáty.

V novém zastupitelstvu budou jejich síly vyrovnanější, Piráti získali šest mandátů, ANO pět. ODS bude mít tři mandáty. Po dvou mandátech získali komunisté a hnutí Město sobě a Změna pro Mariánské Lázně. Jednoho zástupce bude mít v

zastupitelstvu Volba pro lidi.

zdroj: ČTK
Spustit audio