Volby v Karlovarském kraji vyhrálo ANO. Senátní volby v obvodu Sokolov ovládla Jana Mračková Vildumetzová

21. září 2024 19:05

Vítězem krajských voleb v Karlovarském kraji je ANO. Získalo 44,03 procenta hlasů a 28 z 45 mandátů. V minulých volbách jich mělo 13. Druhý skončil STAN s 12,57 procenta, připadne mu tak 7 křesel. Třetí je SPD a Trikolora se 6,53 procenta hlasů a 4 křesly. S více než 6 procenty se do zastupitelstva dostala také Volba pro kraj a s méně než 6 procenty ODS.

Volební účast v kraji byla 30,01 procenta. Vyplývá to z výsledků sčítání krajských voleb na www.volby.cz. Podle hejtmana Karlovarského kraje a lídra STAN Petr Kulhánka, samotné hnutí, které skončilo druhé, proti výsledkům před čtyřmi lety příliš neoslabilo.

 „Přišli jsme ale o koaliční partnery. Vlna ANO, která sem přišla, umožní vytvořit jednobarevnou vládu. Je to pro mě trochu rozčarování nad stavem společnosti, která dává přednostu lacinému pozlátku a planým slibům před odvedenou prací. Ale to je můj osobní postoj,“ řekl Kulhánek. Dodal, že i kdyby byl STAN osloven pro případné koaliční jednání, sám si takovou spolupráci neumí představit.

Hnutí Volba pro kraj (VOK) bude se ziskem tří mandátů zastoupeno i v novém krajském zastupitelstvu. „Jsme rádi, že jsme překonali hranici pěti procent, i když jsme doufali ve výsledek okolo sedmi procent. Přesto nás potěšilo, že jsme svým výsledkem blízko velkých politických stran, které se pohybují ve vládní politice. My jsme jen regionální uskupení, takže ten výsledek je velmi dobrý,“ řekl lídr kandidátky a starosta Hroznětína na Karlovarsku Martin Maleček (VOK). V končícím volebním období má VOK tři, respektive jednoho zastupitele. V minulých volbách uskupení VOK kandidovalo v koalici s Karlovaráky, kteří mají mandáty dva.

Jednička kandidátky Pirátů, kteří měli v uplynulých čtyřech letech šest mandátů a dnes se do krajského zastupitelstva nedostali, Markéta Monsportová (Piráti) cítí zklamání. Zároveň je ale vděčná těm voličům, kteří svým hlasem Pirátům projevili svou důvěru. „Podařilo se nám nastartovat spoustu pozitivních změn a strategických projektů a doufám, že budou pokračovat. Musíme výsledky nějak vyhodnotit, trochu to nechat uležet a uvidíme, co dál. Chtěla bych poděkovat našim koaličním kolegům z koalice, ta spolupráce byla velmi dobrá a konstruktivní,“ řekla.

Koalici v Karlovarském kraji tvořily poslední čtyři roky STAN, ODS, Piráti, Místní, SNK1 a Volba pro kraj. Přestože byla složená z mnoha subjektů, podařilo se jí po celé čtyři roky zůstat jednotná. V letošních volbách ale ANO posílilo, a to hlavně na úkor menších subjektů.

Senátní volby

Celostátní sněm ANO. Jana Mračková Vildumetzová

V senátním volebním obvodu Sokolov zvítězila už v prvním kole nynější poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová. Získala víc než 50 procent hlasů. Neuspěl tak dosavadní senátor STAN Miroslav Balatka, který obhajoval svůj mandát, získal 25,4 procenta.

K volbám v tomto obvodu přišlo téměř 27 procent voličů. O post senátora se tu ucházelo šest kandidátů.

Obyvatelé v Potůčkách jsou proti těžbě

Obyvatelé obce Potůčky na Karlovarsku rozhodli v referendu jednoznačně, že živcový lom na území obce nechtějí. Plyne to z výsledků referenda, ke kterému přišlo v pátek a sobotu vyjádřit názor 145 lidí z 249 oprávněných voličů, tedy 58,23 procenta. Jeho výsledky sdělil starosta Potůčků Vlastimil Ondra (nez.). Těžbu chce v Krušných horách nedaleko hranic s Německem zahájit společnost KMK Granit z Krásna na Sokolovsku.

V referendu voliči hlasovali, jestli souhlasí s těžbou živce a živcových nerostů v katastrálním území obce a jejím přilehlém okolí. „Pro těžbu byly dva hlasy a zbylých 98,57 procenta obyvatel, kteří hlasovali, s těžbou nesouhlasí,“ řekl starosta. Na druhý dotaz referenda, jestli má obec využít všech zákonných prostředků k tomu, aby fakticky zabránila těžbě živce, odpovědělo podle Ondry 11 hlasujícího záporně. Naproti tomu 92,03 procenta hlasujících obyvatel stanovisko vedení obce podpořilo.

Referendum v Kynšperku je neplatné 

Referendum o stavbě větrných elektráren v katastru města Kynšperk nad Ohří na Sokolovsku je neplatné. Lidé se měli vyjádřit, jestli chtějí, aby větrníky nad obcí investor postavil. Nepřišlo jich ale dost, byť jen těsně. K platnosti bylo potřebam alespoň 35 procent oprávněných voličů a přišlo jich 34,35 procenta. Výsledky místního referenda vyvěsilo město na své úřední desce.

Investor plánuje výstavbu větrné elektrárny v katastru Chotíkova u Kynšperka. Tomu ale zatím brání územní plán města. Pokud by ale lidé pro elektrárny hlasovali, město by v následujících 20 letech získalo přes 64 milionů korun. Podle starosty Marka Matouška (SNK) by to pro rozpočet města bylo hodně peněz, a proto město vyhlásilo k tomuto tématu referendum.

Z celkových 1217 platných hlasů v referendu bylo 874 proti a 328 pro stavbu. Referendum, ale není platné, takže není ani pro vedení města závazné. Nicméně může sloužit jako vyjádření občanů.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio