Vojenská škola se v Sokolově zřejmě ani letos neotevře pro nedostatek žáků

22. květen 2019 08:30

Pobočka střední vojenské školy v Sokolově se zřejmě ani v letošním roce neotevře. Uchazečů se přihlásilo dostatek, stejně jako v předchozím roce ale nedokázali splnit náročné podmínky přijetí. 

Karlovarský kraj ve spolupráci s armádou i ministerstvem obrany udělal maximum, řekl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis: „Nicméně přihlásilo se 20 dětí a podle mých informací z nich uspěly pouze tři. Bude ještě druhé kolo, tak uvidíme, jak to tam dopadne. Armáda i ministerstvo obrany de facto říkají, že budou ochotna otevřít třídu, pokud bude minimálně 15 žáků,“ dodal.

Uchazeči tentokrát úspěšně splnili zdravotní předpoklady při odborném vyšetření ve vojenské nemocnici. Převážnou část vyřadily přijímací testy z matematiky, další pohořeli u fyzických testů, doplnil náměstek.

Převážně prázdný tak zřejmě zůstane také internát, který pro vojenskou a policejní školu zrekonstruovala společnost Sokolovská uhelná. Obsadí ho zřejmě jen několik studentů policejní školy, která už svůj provoz úspěšně zahájila a letos otevře další třídu. Velká část uchazečů je ale přímo z regionu, nepovinný internát proto nevyužijí.

Kvůli neúspěšnosti uchazečů se vojenskou školu přes snahu kraje i dalších institucí nepodařilo otevřít už v loňském roce. Podle Kubise ale dostane pobočka Vojenské střední a Vyšší vojenské školy ministerstva obrany v Moravské Třebové ještě jednu šanci, třídu by se mohlo podařit naplnit v příštím roce. V Sokolově při Integrované střední škole technické a ekonomické chce vojenská škola otevřít obor zaměřený na strojírenství.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio