Vláda kvůli šíření koronaviru uzavře okresy Cheb, Sokolov a Trutnov

11. únor 2021 09:10

Vláda oznámila nová opatření, která se týkají omezení pohybu lidí. Opatření se výrazně dotknou Karlovarského kraje, konkrétně okresů Cheb a Sokolov a také okresu Trutnov v Královehradeckém kraji. Nařízení mají platit od půlnoci na pátek do konce nouzového stavu. 

Vláda omezila kvůli šíření covidu pohyb v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Ti kdo tam bydlí, nebudou moci okres opouštět, jiní do něj nebudou moci. „Rozhodli jsme v regionech omezit volný pohyb osob. Až na výjimky jsme zakázali kraje opouštět pro ty, kteří tam mají trvalé bydliště. Výjimky jsou například pro výkon práce,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Účel cesty bude potřeba doložit policii.

„Pokud máte v okresu bydliště a trvalý pobyt, budete vpuštěni,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Naopak, když budou lidé potřebovat z regionů odjet, musí doložit, že míří do práce, k lékaři nebo za příbuznými. „Policie to kontrolovat bude. Když pojedete do práce, musíte mít potvrzení, že tam pracujete,“ dodal.

Omezení pohybu nebude platit pro školáky. Do okresů nebudou moci podle Blatného přijíždět lidé, kteří tam mají nemovitosti, ale trvale tam nebydlí. Lidé se tam budou moci vydat ven k zajištění potřeb pro zvířata, kvůli cestě do kostela či na úřad. Vždy budou muset ale deklarovaný účel cesty doložit.

Povinnost nosit roušky na veřejných místech

Vláda dnes rozhodla, že stát pošle půl milionu roušek do Královéhradeckého kraje, půl milionu do Karlovarského. Lidé v uzavřených okresech budou mít povinnost na veřejných místech nosit alespoň chirurgické roušky. „Povinné jsou chirurgické roušky či respirátory minimálně FFP2 ve veřejné dopravě a veřejných prostorách,“ uvedl ve svém vyjádření hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). 

Zaměstnavatelům v těchto okresech vláda doporučila režimová opatření na pracovištích, využití práce z domu a antigenní testování, uvedl Blatný. Na dodržování opatření má podle něj dohlížet na příjezdových silnicích policie. Pokud by síly nestačily, požádala by vláda o pomoc armády, řekl Blatný.

„Okresy nejsou hermeticky uzavřené, policie bude vykonávat v okresech na silnicích nebo na nádražích namátkové kontroly. Od čtvrteční půlnoci budeme sloužit na celkem 80 stanovištích, 44 z nich v Karlovarském kraji a 36 v Královéhradeckém kraji. Nasazeno bude 580 členů bezpečnostních složek,“ upřesnil 1. náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio