Veterinář: Vysoce nakažlivý psincový kašel tentokrát provází víc komplikací

8. listopad 2021

Psincový kašel je sezónní respirační onemocnění, které se mezi psy šíří na podzim a na jaře. Podle veterináře Radka Protivy letos na podzim u psích pacientů s tímto kašlem častěji dochází k závažným komplikacím.

Pes se může psincovým kašlem nakazit všude, kde se setkává s dalšími pejsky, na výstavě, na cvičišti apod. Onemocnění je vysoce infekční. „Projevuje se akutním kašlem, suchým nebo s bílými hleny. Může se zdát, že pes má něco v krku. Jako psincový kašel označujeme komplex respiračních chorob s různými, většinou virovými původci,“ říká plzeňský veterinář Radek Protiva.

Příznaky by měly samovolně odeznít do 3 až 5 dnů. „Doporučujeme dávat psovi nějaký sirup na odkašlání, třeba jitrocelový. Podpořit mu imunitu, zajistit klidový režim, teplo a dostatek tekutin,“ radí zvěrolékař.

Letos se přidružují další potíže

„Mnohdy se stane, což dřív nebývalo, že na dolní cesty dýchací nasedne sekundární bakteriální infekce,“ varuje MVDr. Protiva, „pejsci kašlou delší dobu. Když pak mají nález v krvi nebo rentgenologický, je nutné přeléčení antibiotiky. Ale upozorňuji, že na tu základní virózu antibiotika nezabírají.“

Prevencí psincového kašle je omezení kontaktu mezi psy a také očkování. „Asi nejlepší volbou je vakcína do nosu, vstříkne se a během 48 hodin vznikne lokální imunita. Můžete tak předejít oněm nebezpečnějším komplikacím, od bronchitidy po zápal plic,“ přiklání se k očkování proti psincovému kašli veterinář Radek Protiva.

Vakcinaci konzultujte se zvěrolékařem. Původce onemocnění není jen jeden, očkovací látky proti psincovému kašli tedy neposkytují stoprocentní ochranu.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio