Vesnovka obecná nahradí brokolici, chutná stejně

Sezóna vesnovky obecné z hlediska kulinárního netrvá příliš dlouho. Podobně jako u brokolice se v kuchyni využívají ještě nerozvitá květenství.

„Je to takový plevel, roste poblíž cest. Teď na jaře má květenství, která vypadají jako mladé brokolice, chutná to jako mladá brokolice. Později vesnovka kvete bílými květy,“ přibližuje tzv. divokou brokolici Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin.

Při kuchyňském zpracování vesnovka obecná vyžaduje tepelnou úpravu. „Rostlina samotná má šťiplavou chuť,“ vysvětluje Jana Vlková, „brokolici také spaříte, podusíte nebo orestujete. Takže s divokou brokolicí zacházíme stejně jako s brokolicí z obchodu.“

Těstoviny s divokou brokolicí

Ingredience
  • Pro 4 osoby: 1 balíček těstovin (kolínka, penne nebo vrtule)
  • hrst výhonků divoké brokolice (neboli vesnovky obecné)
  • 100 g másla na orestování
  • 150 – 200 g sýra parmezánského typu
  • sůl, pepř na dochucení

Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu.

Vesnovku (kterou jsme nasbírali rukama, takže žádné další domácí úpravy nepotřebuje) necháme chvilku na kuchyňské lince, aby z ní vycestoval hmyz. Můžeme ji lehce opláchnout, ale většinou to není nutné.

Na pánvičce rozhřejeme máslo a vesnovku krátce a rychle orestujeme. Pracujeme opatrně, aby neztratila barvu a strukturu. Potřebuje opravdu málo.

Podáváme ihned s těstovinami a dobrým sýrem parmezánského typu.

Můžeme dochutit solí a pepřem.

Tip: K pití k tomuto jídlu se hodí lehké bílé víno.

Spustit audio