Vepřové ledvinky na cibulce

Vepřové ledvinky na cibulce

Ledvinky z nabídky restaurací dnes již téměř vymizely. U mnoha strávníků byly a jsou oblíbené, menší oblibu však mají u provozovatelů restaurací. Mají-li chutnat výborně, je jejich příprava časově náročnější a jde o piplavou práci s jejich vyčištěním.

Suroviny na čtyři porce:

500 g vepřových ledvinek

1 větší cibule

1 lžíce sádla

1 lžička kmínu

1 lžíce hladké mouky

mletý pepř

sůl

Postup:

Ledvinky odblaníme, naplocho rozkrojíme a ostrým nožem vykrojíme močovody. Pak ledvinky nakrájíme na plátky silné 2 mm. Nakrájené ledvinky vložíme do vařící vody a na prudkém ohni je necháme přejít varem; zbavíme je tak zápachu po moči. Potom je několikrát propláchneme ve studené vodě, abychom je zbavili sraženiny.

V sádle osmažíme najemno nakrájenou cibuli s kmínem, vložíme okapané ledvinky, opepříme, opečeme a zalijeme malým množstvím vařící vody. Pod poklicí dusíme, občas zamícháme, podle potřeby doléváme vařící vodou.

Když jsou ledvinky téměř měkké, necháme vysmahnout šťávu, zaprášíme moukou a opražíme. Zalijeme vlažnou vodou, aby vznikla řidší šťáva, a dusíme ledvinky doměkka. Na závěr osolíme.

Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo vařené brambory s petrželkou.

Celková doba přípravy trvá přibližně 1 hodinu.