Vepřové kotlety delikates
podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
- 4 vepřové kotlety s kostí po cca 200 g
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- 30 g másla
- 30 g sádla
- 1 cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička kaparů
- 1 lžička polohrubé mouky
- 250 ml zakysané smetany
- sůl
Postup:
Kotlety otřeme vlhkým ubrouskem, lehce je naklepeme, osolíme, okmínujeme a potřeme utřeným česnekem. V kastrolu rozpálíme sádlo s máslem a připravené kotlety opečeme po obou stranách dozlatova.
Opečené vyjmeme, ve výpeku osmažíme nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, přidáme hořčici, nakrájené kapary a vše zalijeme smetanou. Je-li omáčka příliš hustá, naředíme ji trochou vody. Vložíme zpět opečené kotlety a pod poklicí dusíme do měkka.
Přílohy: vařené nudle maštěné máslem, nebo brambory v různých úpravách, zeleninové saláty.
Celková doba přípravy cca 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.