Vepřová pečeně po Bavorsku
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 1 ½ vepřové krkovice
- 3 stroužky česneku
- 3 středně velké cibule
- 2 menší mrkve
- 2 lžičky majoránky
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička másla
- ½ l světlého piva
- ½ l vývaru (možno použít vývaru z kostky)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce nasucho opražené hladké mouky
Postup:
Maso nejprve otřeme vlhkým ubrouskem, pak ho osolíme a opepříme. Oloupaný česnek prolisujeme, smícháme s kmínem, majoránkou a najemno nastrouhanou kůrou z dobře omytého citrónu. Touto směsí potřeme maso a v rozpáleném sádle ho zprudka ze všech stran opečeme.
K opečenému masu přidáme cibuli a mrkev, obojí nakrájené na kostičky. Podlijeme cca polovinou uvedeného množství piva a vývaru a ve vyhřáté troubě pečeme při 170 °C 1 – 1 ½ hodiny. Během pečení podle potřeby maso obracíme a podléváme zbylým vývarem a pivem.
Když je maso měkké a dozlatova upečené, tak ho z pekáče vyjmeme a odložíme na teplé místo. Zbylou šťávu se zeleninou propasírujeme a vzniklou omáčku podle potřeby zahustíme malým množstvím nasucho opražené mouky a krátce povaříme. Nakonec zjemníme kouskem čerstvého másla.
Maso nakrájíme na porce a přelijeme malým množstvím omáčky.
Takto upravené maso podáváme nejčastěji s dušeným zelím a bavorskými bramborovými knedlíky, které se připravují z vařených moučných brambor, žloutků, bramborového škrobu a mouky a jsou plněné osmaženou, na kostičky nakrájenou houskou.
Celková doba přípravy cca 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.