Vepřová krkovice na houbách

V receptu jsou sušené houby, které jsou velmi aromatické a vyvolávají krásné vzpomínky na dobu, kdy vloni opravdu hojně rostly a doufám, že i letos to nebude jinak. Pokud použijete čerstvé nebo sterilované žampióny, je to také velmi dobrá volba.

Ingredience
  • 4 plátky vepřové krkovice bez kosti po cca 150 g
  • 1 velká cibule
  • hrst sušených, předem namočených hub
  • olej nebo sádlo na opečení masa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce změklého másla
  • 200 ml husté kysané smetany
  • sůl, mletý pepř, drcený kmín, worcesterská omáčka, petrželka
  • vývar nebo voda na podlití

Plátky masa otřeme vlhkým hadříkem, lehce je naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a opepříme. V rozpáleném sádle nebo oleje po obou stranách maso opečeme. Opečené přendáme na mísu a uchováme je na teplém místě.

Na zbylém výpeku zpěníme nakrájenou cibuli. Potom přidáme předem namočené a vymačkané sušené houby, drcený kmín a zamícháme. Na tuto směs položíme opečené plátky krkovice, mírně podlijeme vývarem a pod poklicí pomalu dusíme cca 25 minut, podle potřeby opodléváme vývarem a maso obracíme. Měkké maso přendáme na zahřáté talíře. Houbový základ zahustíme máslem, které jsme utřeli s hladkou moukou. Máslo se postupně rozpustí a dokonale a do hladka zahustí výpek. Pak přilijeme vývar na požadovanou hustotu. Na závěr dochutíme worcesterskou omáčkou a povaříme 1-2 minuty. Hotovou omáčkou polijeme opečené plátky krkovice, ozdobíme kopečkem zakysané smetany, posypeme najemno nakrájenou petrželkou a podáváme.

Přílohy: těstoviny, zejména tarhoňa, výborné jsou i moučné noky nebo vařená pohanka. Nejlepší přílohou je dušená rýže, kterou můžeme „přibarvit“ velmi zdravou kurkumou.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko