Velká Hleďsebe se naposledy rozloučila s regionálním historikem a publicistou Zdeňkem Buchtelem

19. červenec 2021

Velká Hleďsebe u Mariánských Lázní se o víkendu rozloučila s regionálním historikem a publicistou Zdeňkem Buchtelem. Bylo mu jednasedmdesát let a v západních Čechách patřil mezi uznávané znalce Slavkovského lesa a Mariánskolázeňska.

„Myslím si, že to všechno vzniklo tím, že moje slabost je ta, že nevyhodím žádnou věc,“ zhodnotil kdysi Zdeněk Buchtele svou zálibu sbírat zajímavé předměty. Samozřejmě velmi přeháněl, protože sběratelství a studium historie přetavil do neuvěřitelných znalostí.

Setkání s panem Zdeňkem to byla vždy záruka zajímavého povídání. Třeba o tom, jak se vydával bádat ke zřícenině hradu Kynžvart. Procházky jeho okolím byly životní vášní pana Zdeňka. Pod Kynžvartem samozřejmě našel jeden z mnoha zajímavých předmětů.

Jeho velkou vášní byla i historie letectví. Věnoval se druhé světové válce a mariánskolázeňskému letišti Skláře. A když se s redaktorem Zdeňkem Trnkou vypravili na místo zaniklého, zapomenutého letiště ve Velké Hleďsebi, výprava se stala velkým chlapským dobrodružstvím.

Poslechněte si celý příběh:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio

Související