Věkovitý strom oslavující svobodu roste ve Slaníku

20. listopad 2015
Česko – země neznámá

Na malém vršku u obce Slaník na jihu Čech roste památná lípa, která byla zasazena v roce 1848. Toho roku byla zrušena robota a poddanství a slaničtí vysadili na oslavu této události celou skupinu lip do všech světových stran. Do dnešních dnů ale vydržela jen tato jediná, stojící vedle drobných božích muk.

V roce 2006 se rozložitý strom probojoval do finále soutěže Strom roku a byl vyhlášen nejkrásnějším stromem na jihu Čech. Lípa měla namále během nebývalého sucha v roce 2015, ale slaničtí dobrovolní hasiči ji jezdili zalévat, čímž ji udrželi při životě.

K lípě nově vede jabloňová alej, kterou nechal vysadit obecní úřad. V roce 2009, když Slaník slavil 650 let od první zmínky o obci, se lípa dostala i do nového obecního znaku a na obecní prapor. Zkrátka památný strom symbolizuje život v obci a místní jsou na něj patřičně hrdí.

Předchůdce automatů na vodu

Samotný vršek, na kterém slanická lípa stojí, má podstatně starší a rovněž zajímavou historii. Původně pod ním vyvěral minerální pramen slané chuti, který dal celému místu jméno. U pramene se postavila kaple, o které se dochoval pozoruhodný záznam. Praví se v něm: „Kdo přijde ke slanické kapli a vloží do spár zdiva peníz, tomu se hned ve studánce objeví léčivá voda a poutník se může napít. Po chvíli se voda opět ztratí.“ Šlo tak zřejmě o předchůdce dnešních automatů na vodu. Pravdivost záznamu se podařilo ověřit v roce 1909.

K lípě vás nasměruje infocedule na návsi ve Slaníku

To se ve Slaníku budoval obecní vodovod a v místech, kde stávala tehdy už zaniklá kaple, dělníci vykopali množství drobných mincí z 16. a 17. století. Bohužel během výkopových prací vzal za své i minerální pramen a „slané vody“ se dnes už ve Slaníku nenapijete.

Vesničku Slaník najdete pár minut jízdy autem od Strakonic. Do obce nevede žádná turistická značka, okolí plné klidných silniček je ale ideální pro cykloturistiku. Na návsi je umístěn plán obce, podle kterého se dá dobře dojít k památné lípě. Ta je už z dálky dobře vidět.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.