Vejce a pár triků na jejich přípravu – jak je vařit, aby nepopraskala?
10. srpen 2021
Máte je rádi míchaná, na hniličko, nebo naopak natvrdo? Vajíčka můžou být vydatnou snídaní i základem domácí majonézy nebo těsta na výborný moučník. A jak na ně?
Chcete-li je vařit, nedávejte je do vody přímo z lednice, mohou popraskat. Uvařená je snadněji oloupete, když je zchladíte ledovou vodou. Domácí majonéza se nesrazí, když budou vejce i olej stejné teploty.
Chcete-li mít z jednoho bílku více sněhu, přidejte lžíci studené vody. A žloutky zůstanou čerstvé i několik dní, když je ponoříte do studené vody nebo mléka a dáte do lednice. Tak co, jste moudřejší? Doufám, že ano.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka