Večer při svíčkách připomene v Karlových Varech smutné výročí Johna Lennona

6. prosinec 2018 08:00

Podobně jako v Praze na Kampě se už desítky let i v Karlových Varech scházejí lidé, aby si připomněli výročí tragické smrti Johna Lennona. 

Letos to bude v pátek 7. prosince od 17 hodin, opět poblíž vchodu do Alžbětiných lázní. Zpěváka, skladatele a mírového aktivistu připomenou jeho písničky, které přicházejí zahrát muzikanti, a které pouští také z letitého magnetofonu Sonet Duo Jiří Klsák z karlovarské pobočky Mírového klubu Johna Lennona. Lidé u zpěvákova portrétu zapalují za zvuku hudby svíčky.

„Je to už hezká řádka let, co na osobnost a písničky Johna Lennona vzpomínáme. Skupinka pamětníků i mladších lidí přichází od roku 1990 zahrát a poslechnout si jeho muziku,“ poznamenal Jiří Klsák.

Lennon významným způsobem ovlivnil vývoj rockové hudby 20. století. Celosvětově na sebe upozornil nejprve jako člen kapely The Beatles, později i svou sólovou dráhou.

Osmého prosince 1980 se Lennon stal obětí atentátu, když se vracel z autogramiády. Před branou jeho newyorského bytu ho těžce postřelil duševně nemocný muž, kterému se několik hodin předtím podepsal na své nové album Double Fantasy.

Právě v době adventu patří k nejhranějším skladbám Lennonova Happy Christmas. Také tato písnička zazní při pátečním setkání u karlovarských Alžbětiných lázní. 

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio