Vařit maso do změknutí je někdy úkol na celé hodiny. Zkuste to trochu urychlit
Dnes si budeme povídat o přípravě masa.
Pokud se ho chystáte vařit, vždy jej vkládejte do studené vody. Jedině tak se bude vařit stejnoměrně. Hovězí maso rychleji změkne, když do vody přidáte dvě lžíce octa.
Chcete-li péct starší drůbež, třeba slepici nebo husu, nejdříve je trochu povařte a teprve potom dejte péct. S jistotou změknou. Hovězí a skopové maso bude měkčí, když ho při dušení podlijete dvěma lžícemi červeného vína.
A pokud chcete mít na drůbeži krásnou křupavou kůrčičku, potřete jej slabou vrstvou medu, nebo jen zlehounka posypte moučkovým cukrem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.