Vaříme s chutí. Klání jídelen pomůže zpestřit stravování v plzeňských školách

24. leden 2025 10:38

Zavést nové trendy do školního stravování a ukázat, že i ze zdravých surovin se dá vařit chutně, má pomoci nový projekt Vaříme s chutí – Školní jídelna roku 2025, který spouští město Plzeň.

Do klání se zapojilo 22 ze 24 školních jídelen, které zřizuje město, a jejichž kuchaři a kuchařky připraví pokrmy z ryb a luštěnin, které kromě žáků a učitelů ochutná také odborná porota. Finále, do kterého z prvního kola postoupí šest jídelen, se uskuteční 9. května 2025.

„Naším cílem je, aby se ve školních jídelnách vařilo pestré jídlo. Chceme ukázat, že i ze zdravých surovin lze uvařit chutné pokrmy. Zároveň věříme, že projekt napomůže dostat blíže k dětem i třeba méně oblíbené luštěniny nebo ryby,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová s tím, že receptury použité v soutěži dostanou plzeňské školy k dispozici. „Poslouží tedy jako inspirace pro ostatní,“ doplnila.

Přihlášené školy mají v prvním kole, které končí 20. března, za úkol uvařit jedno jídlo s rybou a druhé bezmasé, jehož hlavní složkou bude luštěnina. Pokrm kromě běžných strávníků ochutná také odborná porota složená ze zástupců Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně (OŠMT MMP), Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR), Jídelny.cz, společnosti Bidfood a zástupců školního parlamentu a zhodnotí ho pomocí dotazníku.

„Stěžejní je pro nás chuť, prezentace a originalita pokrmu a pestrost surovin s tím, že jídla by měla odpovídat současným moderním trendům a výživovým doporučením. Zároveň bychom rádi kolegům z oboru chtěli poradit, jak lze školní stravu zatraktivnit,“ popsal Tomáš Popp, šéfkuchař a manažer AKC ČR.

Do finále pak postoupí šest jídelen, které se o vítězný titul utkají 9. května 2025.

autoři: Anděla Blažková , iko
Spustit audio

Nejnovější zprávy