Vaječná skořápka je opravdu dokonalé místo pro malbu

Bärbel Jílková z Tachova ráda maluje, ale jenom plátno a papír jí nestačí. A tak si zkusila netradičně pomalovat vajíčka.

Bärbel Jílková z Tachova

Paní Jílková nepoužívá klasické barvy, vystačí si alkoholovou fixou a černým hrotem technického pera. Nejdůležitější je vajíčko důkladně umýt a osušit, aby nebylo mastné. Pak už stačí zapojit fantazii a tvořit. V rukou Bärbel Jílkové vznikají jedinečná díla.

Ručně kreslit na vejce, na nic nemyslet a ono to jde samo. Občas si najde i nějakou předlohu, ale nejčastěji maluje skutečně jen tak, co ji napadne. Někdy maluje hodinu, ale má i vajíčko, které tvořila šest hodin. Je plné miniaturních oček, jako na silonové punčošce. To prý je k nezaplacení. Umíte si představit, že kdyby za hodinu práce brala malířka 150 korun, tak by vejce vyšlo na 900 korun? Někdy jsou vajíčka takové obrazy, že už chybí jen podpis autorky, ale ten by se tam prý nevešel.

Bärbel Jílková si maluje sady po pěti až šesti kusech. Někdy se ale tak do práce zakousne, že jich je najednou třeba až dvacet kusů. Sady jsou například květinové, mandalové, mají různé vzorce. Někdy byste se vsadili, že je to Picasso. Vajíčka kreslí odmalička, ale ve velkém začala někdy před dvaceti lety. Také mívala pevnější ruku, dnes se někdy stane, že si ruce musí něčím měkkým podložit.

Spustit audio