Dobrý nápad: Kurkuma a ibišek jako barva na vajíčka

29. březen 2024

Bärbel Jílková z Tachova je velmi tvořivá a stále hledá něco nového. Zejména o různých svátcích se snaží předvézt něco, co upoutá její hosty.

Bärbel Jílková z Tachova

Vloni o Velikonocích namalovala vejce fixami a vytvořila dokonalá mistrovská díla. Letos vyzkoušela novinku, obarvuje vejce kořením a čajem, přesněji žlutou kurkumou a usušeným květem ibišku.

K tomuto barvení nemusíte být moc vybaveni, stačí si koupit požadované ingredience, tedy koření a čaj, najít vhodné nádobí - raději starší, protože kurkuma obarví vše a jste připraveni.

Do starých kastrolů dáte trochu vody a postavíte je na hořák. Přidáte trochu kurkumy nebo ibišku a malou chvíli ohříváte, není potřeba dosáhnout bodu varu. Pak záleží je na vás, zda obarvíte jen vaječnou skořápku nebo celé vejce. Celý výtvor pak můžete dotvořit třeba technickým perem či barevnou fixou. Úspěch ale získáte už jen samotnou barvou.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.