Václav Neckář slaví osmdesátiny. První roli měl v deseti letech

21. říjen 2023

Přijel před pár dny do Plzně a procházel se chodbami rozhlasu, kde jako zpěvák natáčel v 60. letech své úplně první písničky. Pak ve studiu vyprávěl a vzpomínal...

Václav Neckář se narodil v Praze. V roce 1946 se rodina přestěhovala do Ústí nad Labem, kde v divadle pracovali oba jeho rodiče. „Bydleli jsme v zákulisí, byli jsme tam víc než doma a před 70 lety jsem tam měl první roli ve druhém jednání Verdiho opery Othello," vypráví.

Do plzeňské Alfy ho přivedl prostě a jednoduše konkurs. Seznámil se zde nejen s Martou Kubišovou, s kterou se přátelí dodnes, ale i s primabalerinou Divadla J. K. Tyla Jarkou Žlábkovou, která se stala jeho manželkou. V Plzni prožil Václav Neckář ne moc dlouhé období, za to velmi zajímavé. Poprvé zde mluvil do rozhlasového mikrofonu a ve studiích plzeňského rozhlasu natočil své první písničky.

Skupina Golden Kids vznikla v den narozenin Marty Kubišové - 1. listopadu 1968, při oslavě. Okamžitě se stali velmi populárními. Jan Neckář je dokonce přirovnal ke skupině ABBA. Kdyby nezasáhla totalita, mohli být stejně slavní. Éra Golden Kids trvala ale jen 15 měsíců.

Václav Neckář a moderátorka Iva Kokešová

Za sedm let se pak zrodila skupina Bacily. Prožila také obrovskou slávu, v určitém období měli i 35 koncertů za měsíc. Letos slaví 55 let na scéně.

Václav Neckář se velmi výrazně prosadil i ve světě filmu. Ostře sledované vlaky, Soukromá vichřice, Šíleně smutná princezna a další snímky patří ke zlatému fondu naší kinematografie.

Poslechněte si, jak netradičně a velkolepě se Václav Neckář rozloučil s Plzní, jak ho Jiří Menzel našel pro film Ostře sledované vlaky nebo proč si ob den telefonuje s Martou Kubišovou.

Spustit audio