V Západočeském divadle natáčí Divadelní lexikon, seriál o divadelní hantýrce

Za oponu světa s prkny, která znamenají svět, zve diváky nový seriál. Jmenuje se Divadelní lexikon a přibližuje divadelní pojmy, rčení a slangové výrazy. Novinka vzniká v Západočeském divadle v Chebu.

„Základem seriálu je diplomová práce absolventa DAMU Karla Kratochvíla,“ uvedl umělecký šéf Západočeského divadla v Chebu Zdeněk Bartoš, který se v případě seriálu stal také kameramanem, scénáristou a střihačem. Krátké, několikaminutové díly, kterých postupně vznikne celkem dvacet, připravuje kromě něj také dramaturgyně Martina Pokorná.

Díly jsou rozděleny abecedně, podle názvů jednotlivých výrazů. Jednotlivé části jsou věnovány většinou jednomu či dvěma písmenům. S tím, jak seriál vzniká, se jednotlivé části postupně objevují na facebookovém profilu divadla.  

Poslední, dvacátou část, budou tvořit nepovedené záběry. Průvodci cyklu jsou Radmila Urbanová a David Beneš, kteří procházejí divadlem a představují s pomocí svých kolegů ze Západočeského divadla v Chebu jednotlivé pojmy.

Seriál je plný vtipů, skečů a krátkých scének. Třeba rozdíl mezi alternativním divadlem a klasickou činohrou znázorňuje díky úpravě slavné balkónové scény z Romea a Julie Wiliama Shakespeara. Diváci také zjistí, jak vypadá pořádné ántré, co je to čurda, forbína nebo pracák a dozvědí se, že některá slova znamenají v běžném životě něco jiného, než v divadle. Třeba jako jatka, konzerva, otvírák nebo hadr.

„Občas se divadelní slang dotýká sportovní i jiné terminologie,  je tam spousta výpůjček z němčiny, francouzštiny. Pole divadelního žargonu je velmi bohaté,“ uzavřel Zdeněk Bartoš.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio