V Toužimi zahájili rekonstrukci historického náměstí

13. srpen 2012

Toužim na Karlovarsku slavnostně zahájila regeneraci náměstí Jiřího z Poděbrad. Jeho architektonická podoba se má v následujících dvou letech zásadně změnit. Upraven bude i automobilový provoz.

Po důkladném prozkoumání má pod novým povrchem zůstat zakonzervovaná historická dlažba. Investici ve výši 40 milionů korun zajistí radnice z vlastních prostředků. Snahy města získat dotaci nebyly úspěšné. Rekonstrukce náměstí proběhne ve třech etapách. Skončit má v roce 2014.

Regenerace náměstí Jiřího z Poděbrad má spočívat v rekonstrukci dláždění a dalších zpěněných ploch. Úplně budou odstraněny staré dřeviny, které nahradí nová výsadba. Na náměstí vzniknou nové autobusové zastávky. Novinový stánek dostane novou podobu. Přibližně 35 cm pod stávajícím povrchem náměstí zjistily průzkumy původní kamenné zadláždění. Stavebníci ho mají zakonzervovat a nechat na svém místě.

Rekonstrukci náměstí radnice zajišťuje vlastními silami. Pokusy o získání dotace nebyly úspěšné. Způsob rekonstrukce se nelíbí členům občanského sdružení "Pod střechou". Jeho zástupci se obávají poničení historické dlažby. Podle nich je navíc regenerace náměstí příliš nákladná.

autor: zdt
Spustit audio