V této době je třeba pomáhat, říká sokolovský podnikatel

23. březen 2020 08:30

Již několik dní funguje v Sokolově a okolí bezplatná dovozová služba MÁMA, kterou založil Josef Zickler. Tato služba pomáhá matkám samoživitelkám, otcům, onkologicky či jinak nemocným lidem rozvozem nakoupených potravin, léků a potřebné drogerie.

Jak Vás vůbec napadlo podpořit matky samoživitelky a rozvážet jim zdarma jídlo?

Každá doba a situace přináší určité podněty. Buď jsme k nim slepý anebo v nás vyvolají nějakou reakci. To co se dnes děje musí vnímat každý a prostě nastala doba si pomáhat. Když jsem se rozhodoval, jak pomohu já, tak jsem si vybral dvě skupiny. O skupinu seniorů je dle mediálních zdrojů staráno ve velké míře a zcela oprávněně má prioritu zdravotnictví. Proto jsem se rozhodl soustředit na oblast matek samoživitelek a oblast služeb jako obchody potravin a čerpacích stanic.

Proč jste zvolil tyto dvě skupiny?

To je jednoduché. Udělejte si rovnici dnešní doby. Když do ní dosadíte matku, děcko a problémy dnešní doby a podíváte se jaký je momentální zájem těmto lidem pomáhat, volba byla jasná. Obdobná situace je v druhé oblasti a to zásobování. Pokud nám onemocní prodavači a obsluhy čerpacích stanic, máme neskutečný problém. Samozřejmě počítám s tím, že se postarají společnosti vlastníků, ale než to zvládnou logisticky, je podle mě potřeba pomoci.

Přistoupil jste i k rozdávání zdarma roušek. Ačkoliv je jich akutní nedostatek, co Vás k tomu vedlo. A jak se Vám podařilo roušky sehnat?

Někdy si musíte v životě vybrat a tady přišlo rozhodnutí podvědomě. Rozhodl jsem se nevydělávat, ale pomáhat. Situace kolem ochranných prostředků je, a podle mě bude i nadále kritická. Zde to ovšem není jen o penězích, ale o logistice a práci. Začali jsme rozdávat jednoduché respirátory. Cesta k nim nebyla zas tak složitá. Vycházela z poznatku každého chlapa, který má doma manželku a popřípadě dospívající dceru. Pořád nemají údajně co na sebe a když se jdete podívat, opak je pravdou. Na základě tohoto poznatku jsem v širokém okolí vyhledal firmy, které vzhledem ke svému zaměření tyto ochranné prostředky používají. Některé již ukončili svoji činnost, a přesto na skladech ještě něco měli a než jsme vznesli dotaz, tak si to ani neuvědomili. U textilních roušek jsem si vybudoval síť dodavatelů. Jsou to i lidé, kteří šijí jednak roušky pro spoluobčany zdarma, ale musí z něčeho žít, tak já je od nich kupuji a rozdávám dál.  Nyní mám i dodavatelskou firmu, které jsem ekonomicky pomohl obnovit výrobu.

Mohou Vás kvůli nedostatku roušek kontaktovat i lidé například z Chebska nebo Karlovarska? Kolik roušek se Vám podařilo rozdat? Pomáhají Vám nějací dobrovolníci?

Pokud jde o dobrovolníky, tak se nabízí velké množství lidí především v návaznosti na službu “DOVOZ MÁMA”. Docela vítám otázku na Chebsko a Karlovarsko. To co se mi podařilo do současné doby spustit, rád poskytnu do obou dvou regionů. Pro tuto činnost zde velice rád přivítám partnery. Moje jediná podmínka je, že tato činnost nebude pro ně výdělečná. Kolik jsem rozdal opravdu nevím. Naopak vím, kolik mě koronavirus stál peněz. Zatím mohu říkat, že je to ve statisících.

Matkám samoživitelkám vozíte nákup jen po Sokolově, nebo i v obcích kolem Sokolova? Mohou si obsah nákupu určit samy nebo nakupujete univerzálně?

Máme určeny tři okruhy, které zahrnují i část spádových obcí Sokolova. Pokud jde o samotný nákup, vše jsme podřídili myšlence: Jdeme pomáhat, ne sloužit. Co to znamená v praxi? Jdeme pomoc lidem v tíživé situaci a ne jim ulehčovat život. Je vypracován podle mě velice dobře seznam produktu složený z části základní potraviny, dítě a drogerie, kde si objednavatel může vybrat, co potřebuje přivézt.

Chcete tuto humanitní pomoc nějak dále rozšířit a působit tak i po skončení této krize kolem viru?

Připravuji ještě dvě novinky, jejichž nutnost se pomalu se současným stavem objevuje. Zatím bych o nich pomlčel, protože vzhledem k náročnosti přípravy nevím, zda se vše podaří zabezpečit.

autoři: Zlata Kinská , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio