V sokolovské nemocnici mají nové operační sály, čekání na zákroky bude kratší

14. srpen 2020 14:00

Šest operačních sálů za více než 135 miliónů korun začne sloužit pacientům už od prvního září. Díky jejich nepřetržitému provozu se sníží čekací doby na plánované operace, například totální endoprotézy kyčle nebo kolene.

Jednotlivé klimatizované sály jsou vybavené moderní přístrojovou technikou potřebnou k zajištění kvalitní a bezpečné operační péče jednotlivých oborů.

„Sály svou koncepcí a hlavně vybavením patří k evropské špičce, umožní nám výrazně zvýšit operační kapacitu nemocnice, zároveň bude možné efektivněji využít časovou kapacitu zdravotnického personálu, kterého je obecně nedostatek,“ říká generální ředitelka Penta Hospitals CZ Barbora Vaculíková.

Moderní přestavba části nemocnice totiž také zároveň zlepšuje pracovní prostředí zdravotníků. K dispozici mají pokoje pro sloužící personál, odpočinkové místnosti, nová hygienická zařízení.

„Sokolovská nemocnice je důležitou součástí krajského zdravotnictví. Proto hejtmanství ve spolupráci s vedením nemocnice pokračuje ve zkvalitňování prostředí pro pacienty i zaměstnance,“ řekl hejtman Petr Kubis. Kraj jako vlastník nemocnice vynaložil z celkové částky více než 125 miliónů korun.

Staré sály pamatovaly 80. léta minulého století

Dosavadní operační sály sloužily téměř 40 let a svým vybavením už neodpovídaly potřebám moderní nemocnice. Chyběla v nich například taková samozřejmost, jako je klimatizace.

„Současná přestavba části nemocnice byla náročná už proto, že probíhala za plného provozu. Pacientům bych rád poděkoval za trpělivost, našim zaměstnancům za pracovní nasazení v omezených pracovních podmínkách,“ doplnil ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl.

O bezpečnost pacienta se postará speciální software

Nové operační centrum představuje velký pokrok také pro bezpečnost pacienta. Ten bude hned při vstupu do oddělení identifikován podle čarového kódu, který dostane při příjmu. Pacienta převezme sestra, která s ním vyplní bezpečnostní dotazník.

Na sále se dokumentace ještě jednou zkontroluje, totožnost pacienta znovu ověří – včetně přesného místa pro operační výkon na jeho těle. Po operaci bude pacient na dospávacím pokoji, kde se o něj postará anesteziologický tým. Po čase ho pak předá na příslušné oddělení.

„Vždy jsme pacientům věnovali maximální pozornost. Tím, že celý postup péče o pacienta zaznamenává a ověřuje speciální počítačový software, se dostáváme na úroveň velkých nemocnic,“ charakterizuje novinku vrchní sestra centrálních operačních sálů Soňa Malá.

Stavební práce probíhaly od konce loňského února do letošního června. Kromě vybudování nových sálů došlo rovněž k přestavění únikových cest. Změny se týkaly také stávající trafostanice, kde došlo k celkové výměně technologie.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Karlovarský kraj , Nemocnice Sokolov
Spustit audio