V Sokolově unikla z cisterny chemikálie

23. prosinec 2011

Sokolovští hasiči likvidovali ve čtvrtek odpoledne únik chemické látky z cisterny nedaleko areálu chemických závodů. Policie okolí pro jistotu uzavřela, unikající látka ale poškodila silnici. Přestože zdraví lidí nebylo ohroženo, látka byla ve vzduchu cítit. Policie proto okolí uzavřela a hasiči vydali doporučení, aby lidé po nějakou dobu v okolí nevětrali.

K úniku nebezpečné látky došlo na křižovatce Tovární a ulice Karla Havlíčka Borovského. Řidič po zjištění úniku látky na místě auto zkontroloval a když nezjistil další únik, jel dál. Policisté ho zastavili až u Odravy na Chebsku.

Komunikace byla uzavřena hlavně kvůli bezpečnosti hasičů, kteří ji uklízeli. Řidič si zřejmě neutěsnil horní poklop a látka, které je těkavá, toxická a rozleptává silnici, v zatáčkách vytékala. Nejvíce byly poškozeny silnice na kruhových křižovatkách směrem k výjezdu z města na silnici R6. Silničáři po zjištění úniku chemické látky zkontrolovali celou trasu cisterny až k místu, kde jej policie zastavila.

Cisternu hasiči doprovodili zpět do chemických závodů v Sokolově, kde byla znovu důkladně zkontrolována, aby se situace neopakovala. Hasiči u odstavené cisterny prověřili, že k žádnému dalšímu úniku nedochází a upřesnili o jakou převáženou látku se jedná - butylakrylát. Ten byl zlikvidován pomocí sorbetů. Úklid vozovky trval do půl třetí odpoledne, kdy byla silnice opět zprovozněna.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Andrea Strohmaierová
Spustit audio