V sadu podél Pražské silnice v Karlových Varech spásají trávu zapůjčené ovce

11. červen 2020 12:00

Sekání trávy v ovocném sadu u Pražské silnice v Karlových Varech nahradily ovce. Lázeňské lesy si zvířata zapůjčily od soukromého zemědělce. K němu se vrátí zpět na zimu.

Údržba sadu pastvou vyjde město levněji než sekání a odvoz trávy. Bezpečí zvířat zajišťuje zeď podél silnice a oplocení. Dříve zde byla tráva celoplošně sekána, shrabána a odvážena do kompostárny. Pastva tedy bude ekonomičtější, a hlavně přírodě bližší variantou údržby vzácného porostu. Pohled na pasoucí se ovce navíc bude zajímavým zpestřením pro cestující přijíždějící do Karlových Varů.

„Je to v tom oblouku staré Pražské, kde je vysazen třešňový sad. Tím že je to značně ve svahu a údržba by byla poměrně nákladná, tak se lesy rozhodly, že tam vysadí dvacet kusů ovcí. Pokud se to osvědčí a najdeme plochy, kde se dají tyto biologické sekačky použít, tak je tam určitě nasadíme,“ řekl náměstek primátorky Petr Bursík z ODS.

Sad třešní a višní o rozloze 2,2 hektaru u Pražské silnice je svým zastoupením ovocných dřevin v Karlovarském kraji unikátní. Roste zde 190 stromů. Dvě třetiny z nich byly vysazeny pravděpodobně před druhou světovou válkou. Najdeme tu několik desítek starých odrůd. Mezi nejvzácnější patří Lyonská raná třešeň, žlutoplodá třešeň Droganova, měkkoplodé odrůdy Kaštánka a Růžovka. Mezi ovocnářské klenoty patří také pěstované odrůdy višní Amarelka královská, Královna Hortenzie nebo Sladkovišeň raná.

Pokud nebude současný počet ovcí na vypásání sadu stačit, Lázeňské lesy zajistí další.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: Magistrát města Karlovy Vary , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio