V šachtách dolu Jeroným na Sokolovsku našli ochránci 168 netopýrů. Sčítat je budou na stovkách zimovištích v kraji

19. únor 2020 12:00

Zhruba 200 zimovišť netopýrů letos prozkoumají ochránci přírody v Karlovarském kraji. Nedávno nalezli 168 netopýrů v šachtách středověkého dolu Jeroným na Sokolovsku. Dlouhodobé trendy se ale dají vysledovat až v řádu asi 20 let.

„Našli jsme netopýry řasnaté, vodní, velké, Brandtovy, vousaté, velkouché a ušaté. Jsou určité druhy netopýrů, jejichž výskyt byl donedávna znám hlavně v oblasti Moravy a jen ojediněle se začali objevovat ve východních Čechách a postupují dál na západ. Souvisí to se změnami chování a pravděpodobně se změnami klimatu. Ale jsou to zatím ojedinělé výsledky,“ řekl Přemysl Tájek ze Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Například loni se na dole Jeroným objevil netopýr brvitý, ten ale letos na Jeronýmu nalezen nebyl. Podle Tájka ale trendy lze doložit až delším sledováním.

Sledování zimovišť netopýrů se provádí na přelomu ledna a února. Vliv na výskyt netopýrů v zimovištích má zejména počasí. Poslední dva roky byly zimy spíše teplé, byť loni se studenými obdobími, což nenutí netopýry hledat bezpečné přezimování.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio