V Rotavě hledají pomoc pro nezaměstnané u agentury pro sociální začleňování

26. říjen 2011

Jak pomoci nezaměstnaným v Rotavě na Sokolovsku řeší v současné době vedení radnice společně se zástupci kraje a Agentury pro sociální začleňování. Lidí bez práce totiž každý měsíc přibývá a navíc se do města stěhují další nepřizpůsobiví lidé. Podle radnice je zapotřebí nejen občanům práci nabídnout, ale změnit hlavně jejich celkové myšlení.

V Rotavě na Sokolovsku je v současné době bez práce téměř 17 a půl procenta lidí, což je vysoko nad krajským průměrem. Podle náměstka hejtmana Miloslava Čermáka, je ale zapotřebí dostat dlouhodobě nezaměstnané do pracovního procesu, aby ukázali ostatním, že si sociální dávky zaslouží. Je proto důležitá spolupráce nejen se soukromými ale třeba i státními firmami.Další možnost je nabídka práce ve veřejných službách nebo sociálních firmách.

Agentura pro sociální začleňování působí v Karlovarském kraji na více místech - například v Chebu, Sokolově, Jáchymově na Tepelsku a Toužimsku. V Rotavě zatím své služby neposkytuje, ale v budoucnu by ve městě měl být lokální konzultant přítomen.Vše ale závisí na finančních prostředcích.


Ve městě poslední dobou přibývá nepřizpůsobivých občanů. Rotava proto služby agentury vítá. Nejde totiž jen o to dostat do města peníze a rozdělit je v rámci sociálních dávek mezi lidi.

Protože naprostá většina nepřizpůsobivých občanů nemá práci, tráví čas na ulici. Město už proto přijalo kontroverzní vyhlášku, která zakazuje postávání na ulicích nebo umisťování laviček na veřejné prostranství.

Spustit audio