V porcelánce se opět rozjíždí výroba

19. květen 2009

Výroba karlovarského porcelánu je definitivně zahájena. Do zaměstnání nastoupilo prozatím 70 lidí. Další budou přijati v závislosti na zakázkách. S obnovením výroby přichází také nový název společnosti. Více už Andrea Strohmaierová...

Po Nové Roli má tento týden začít výroba také v Klášterci nad Ohří. V Thun Studiu Lesov zbývá dořešit některé technické záležitosti a i tam patrně příští týden nastoupí první zaměstnanci. Provoz sítotisku v Karlových Varech se rozjede operativně podle potřeby porcelánek. Nového vlastníka má také porcelánka v Chodově, za kterou 30 milionů korun zaplatila společnost Epiag Lofida - Porcelán CZ Dalovice. Výroba v manufaktuře na růžový porcelán se obnoví ode dneška. Do výroby by mělo postupně nastoupit až 65 lidí.

Bývalý Karlovarský porcelán, který po jeho krachu koupila firma Hengis se nově jmenuje Thun 1794. V největším závodu v Nové Roli se rozjela lisovací linka, spuštěna byla takzvaná přežahová pec a ve středu má začít provoz první velké pece k ostrým výpalům. Do práce nastoupila zatím asi stovka lidí.

Výroba porcelánu

Zkrachovalá společnost Karlovarský porcelán bude ještě existovat do ukončení konkurzu, a poté bude vymazána z obchodního rejstříku. Používán už nebude ani název Hengis. Ten své sídlo přesunul z Plzně do Nové Role a nově bude vystupovat jako Thun 1794. Začíná nová etapa v historii výroby porcelánu, který lze dále považovat za karlovarský, ovšem s malým písmenem k.

V porcelánce by mělo pracovat do konce května zhruba 150 lidí, jejich stav by se měl v červnu zvýšit o dalších 200. Ve všech případech do práce nastupují zaměstnanci, kteří museli v Karlovarském porcelánu k 31. březnu ukončit pracovní poměr. Po stabilizaci by mohlo ve všech závodech bývalého KP pracovat mezi 500 až 700 lidmi. Na stavy z minulosti - kolem 1000 lidí, se už asi nevrátí.

Thun 1794 má v současnosti zakázky za přibližně 40 milionů korun a jedná o dalších. Zatím vyrábí téměř výhradně pro klienty v zahraničí, například ve Švédsku, Rusku a Itálii.

Spustit audio