V Perninku lidé protestovali proti plánované těžbě v Krušných horách

15. srpen 2024 09:25

V Perninku na Karlovarsku se uskutečnil protest proti plánované těžbě živce v Krušných horách, která má probíhat v lesích mezi obcemi Potůčky, Horní Blatná a Boží Dar. Tuto těžbu plánuje soukromá firma, která chce v příštích deseti letech otevřít nový živcový lom. Záměr se ale setkal s odporem místních obyvatel a představitelů okolních obcí.

Na setkání, které přilákalo téměř dvě stovky lidí, se účastníci podepisovali pod petici a otevřený dopis adresovaný krajskému úřadu a ministerstvu životního prostředí. Organizátorem akce byl mimo jiné nezávislý starosta obce Potůčky, Vlastimil Ondra, který na setkání vyjádřil své obavy o ekologické následky těžby: „Nejvíc nám na tom projektu a záměru vadí ekologické následky, hluk, prašnost, nákladní doprava, trhací práce uprostřed nádherné přírody. Vadí nám také zhoršení kvality podzemních vod, ohrožení fauny a flóry v evropsky významné lokalitě.“

Podobné obavy sdílí i Štěpán Javůrek, ředitel destinační agentury Krušnohoří, který situaci bedlivě sleduje: „Tady vzniká silná občanská společnost, jsou tady lidé, kteří mají svůj region rádi a je dobře, že se o něj zajímají. Už kvůli nim je potřeba, aby tento záměr tady nevznikl, protože jejich života se to dotkne v první řadě.“

Na druhé straně soukromý investor tvrdí, že veškeré přípravy dobývacího prostoru probíhají v souladu se zákony. Firma plánuje otevřít nový lom během následujících deseti let, což vyvolává další otázky a nejistoty mezi obyvateli i představiteli regionu.

Protesty proti těžbě tak pravděpodobně budou pokračovat, a místní obyvatelé hodlají využít všech dostupných prostředků k obraně svého životního prostředí.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio