V pátek začíná Juniorfest

1. listopad 2022

Mezinárodní filmový festival pro děti a mladé publikum Juniorfest se letos uskuteční v šesti městech Plzeňského kraje - v Plzni, Domažlicích, Přešticích, Dobřanech, Horšovském Týně a nově také v Klatovech. Festival začíná tento pátek a potrvá do čtvrtka 10. listopadu.

15. ročník festivalu nabídne vedle filmových projekcí také doprovodné akce, odborné semináře nebo setkání s německým hercem Erdoganem Atalayem, který se proslavil rolí Semira Gerkhana v seriálu Kobra 11. Známý seriálový vrchní komisař se představí už během slavnostního zahájení, které proběhne 4. listopadu od 19:30 v sále MKS V Domažlicích. V sobotu 5. listopadu se Atalay setká v 10 hodin s domažlickými fanoušky a po poledni zavítá i na Kolonádu do Klatov. Svou tour završí v Plzni. Zde se od 15:30 koná autogramiáda v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje.

„Mám radost, že na festival dorazí spoustu delegací. Snažili jsme se, aby k většině filmů byla nějaká delegace. Zmínila bych například Janu Nagyovou, kterou diváci znají jako Arabelu,“ uvedla ředitelka festivalu Judita Soukupová.

S tvůrčími delegacemi se návštěvníci festivalu setkají také během víkendových projekcí českých filmových pohádek Princ Mamánek, Tajemství staré bambitky 2 nebo Princezna zakletá v čase 2, kterou festival uvádí v předpremiéře. Pohádka totiž vstupuje do kin až 17. listopadu.

Soutěžní program

Soutěžní program tvoří tři kategorie: celovečerní animované filmy, dětské filmy a filmy pro mladé publikum. Každá z těchto kategorií uvede šestici snímků. Animovaná sekce nabídne kupříkladu nizozemský snímek Kvík. Dětská sekce představí koprodukční film Kulíšek a ze sekce pro mladé diváky může zaujmout Comedy Queen, švédský snímek o plnění vlastních snů a snaze vypořádat se se smrtí matky.

Kromě soutěžních filmů se mohou diváci těšit i na novou sekci webseriálů. Ta má za cíl představit především produkci severských veřejnoprávních televizí.

Zlaté rafičky

I letos se budou udělovat Zlaté rafičky, kterými Juniorfest oceňuje celoživotní přínos dětskému a mládežnickému filmu. „7. listopadu převezme Zlatou rafičku Veronika Freimanová a 9. listopadu herec Josef Dvořák,“ dodala ředitelka festivalu. Zlaté rafičky budou předány na Státním hradu a zámku Horšovský Týn pokaždé od 18 hodin.

Kompletní informace o programu najdete na webových stránkách festivalu www.juniorfest.cz.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio