V Ostrově začala výstavba nové průmyslové zóny. V místech bývalého závodu Škody roste první hala

11. listopad 2021 11:35

Stavební stroje, nákladní automobily a těžké mechanismy – tak vypadají v současné době pozemky na kraji Ostrova u Karlových Varů. Místo, kde stála bývalá továrna na výrobu trolejbusů, mění zahraniční investor na novou průmyslovou zónu.

Firma Panattoni začala v Ostrově na Karlovarsku stavět první výrobní halu nové průmyslové zóny. Interiér moderní budovy obsadí společnost, která už v Ostrově působí. Teď ale potřebuje další prostory pro svůj rozvíjející se provoz.

„V červnu, nebo v červenci příštího roku začne instalovat své technologie společnost Amphenol a bude připravovat přesun ze stávajících prostor z Ostrova, který by měl proběhnout v druhé polovině příštího roku. Zahájit výrobu by tady společnost měla na přelomu roku 2022 a 2023,“ uvedl generální ředitel společnosti Panattoni Pavel Sovička.

V nové výrobní hale firma zatím firma obsadí přibližně polovinu nabízené plochy, kde bude produkovat komponenty pro medicínskou techniku, zemědělské stroje i automobilový průmysl. Velká část pracovníků se navíc do nového místa přestěhuje ze stávajícího výrobního areálu, vzdáleného dva kilometry.

Průmyslová zóna znamená pracovní příležitosti i historický okamžik pro město

Podle Sovičky najdou v nové výrobní hale místo i další společnosti. Zaměstnavatelé tak v regionu budou hledat nové pracovní síly. „Předpokládá se, že v té budově bude pracovat mezi 300 až 400 lidmi, samozřejmě nad rámec Amphenolu, protože ti mají o něco menší počet. Co nás těší, je to, že díky přesunu do nových prostor zahajuje Amphenol nábor dalších zhruba 50 zaměstnanců,“ řekl ředitel společnosti.

Výstavbu moderní haly v místech bývalého závodu Škoda považuje místostarosta Marek Poledníček z KDU ČSL za historický okamžik: „Tím, že se tady začala stavět nová hala a vrací se sem průmysl, je to klíčový okamžik. Ostrov byl vždycky průmyslovým městem. Je skvělé, že zde budou nové podniky, které dají práci absolventům místní průmyslové školy a celému regionu.“

Čtěte také

Hlavní investor průmyslové zóny společnost Panattoni chce v dohledné době stavět v bývalé škodovce i druhou výrobní halu s rozlohou více než 100 tisíc metrů čtverečních. Části veřejnosti se ale nelíbí, že výška haly by měla přesáhnout 22 metrů.

Právě o možném navýšení haly budou lidé hlasovat v referendu ještě letos v polovině prosince.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio