Obyvatelé Ostrova rozhodnou o výšce plánované haly v areálu bývalé Škodovky

5. listopad 2021 09:55

Zastupitelé Ostrova na Karlovarsku schválili konání místního referenda. V něm by měli obyvatelé rozhodovat o změně územního plánu, která ovlivní výšku skladovacích hal v bývalém areálu Škodovky.

Soukromý investor Panattoni požaduje navýšení jedné z budov z 15 na 22 a půl metru. Změna má ve městě své odpůrce i zastánce, a i proto se radnice rozhodla referendum vypsat. „Poslední týdny se objevují různé informace o tom, jak má vypadat areál po bývalé Škodovce. Původní návrh schválila drtivá většina všech zastupitelů, teď už i někteří z nich se ale ozývají jinak. Tudíž je dobré, abychom znali názor veřejnosti,“ vysvětlil starosta Jan Bureš z ODS.

O změnu požádala společnost Panattoni, která na základě platného územního rozhodnutí v brownfieldu na okraji města staví průmyslový park. Hala má stavební povolení na 15 metrů výšky, kvůli zvažované změně technologií ale chce investor zvýšit budovanou halu o sedm a půl metru proti původnímu projektu.

Části obyvatel se zvýšení haly nelíbí

Už na červnovém veřejném projednávání vyslovili někteří obyvatelé Ostrova své námitky. Poukazovali například na možné zvýšení dopravy, na to, že do hal, které Panattoni staví, přijedou pracovat agenturní pracovníci ze zahraničí, kteří pak budou mít vliv na zvýšení kriminality ve městě. Hala by mohla podle některých i překážet nedaleké Rudé věži smrti, což je památka zapsaná na seznamu UNESCO.

Historicky první místní referendum v Ostrově je naplánované na 10. prosince letošního roku od 12 do 20 hodin.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio