V Ostrově končí 55. ročník dětského filmového festivalu Oty Hofmana

13. říjen 2023 09:45

Vyhlášením vítězů a předáním cen skončí v pátek dopoledne v Ostrově na Karlovarsku 55. ročník Dětského televizního a filmového festivalu Oty Hofmana. Odborná porota letos vybírá z devíti celovečerních snímků a čtyř seriálů.

Nejlepší filmy a herecké výkony ocení pořadatelé Ostrovským dudkem. Letošní ročník připomněl dvě kulatá výročí, 50 let od předpremiéry filmu Tři oříšky pro Popelku a 40 let od uvedení seriálu Návštěvníci. Letos poprvé se dějištěm festivalu kromě Ostrova staly i další města, a to Karlovy Vary a Sokolov.

Na festivalu se promítly soutěžní filmy, jako je Princezna zakletá v čase 2, Největší dar, Bastardi či #annaismissing. Soutěží také seriály Pět let, Jedna rodina či Společně sami. Filmy představily delegace z řad tvůrců a herců. Pořadatelé si k nim přichystali také besedy s odborníky a pracovní listy, které mohou využít studenti při výuce.

Čtěte také

Diváci měli šanci zhlédnout také seriál Návštěvníci či pohádka Tři oříšky pro Popelku. Předpremiéru filmu Tři oříšky pro Popelku viděli diváci poprvé před 50 lety právě v Ostrově. Na festivalu letos vystoupil hlavní protagonista filmu Pavel Trávníček. Kostýmy z obou filmů připomněla výstava v Domě kultury.

Filmy a akce festivalu v Ostrově během pěti dnů navštíví každý rok asi 10.000 dětí. Kapacity kinosálů jsou tak naplněny. Účastní se mateřské, základní i střední školy z Ostrova a okolí. Rozšířením do Karlových Varů a Sokolova se možnost vidět soutěžní filmy nabídla dalším asi 4500 dětem. Ty mohly také hlasovat, jak se jim film líbil, a besedovat s odborníky.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související