V Ostrově chtějí požádat o dotaci na přeměnu staré zastávky v odpočívadlo

7. prosinec 2016

Město Ostrov požádá o dotaci na přeměnu železniční zastávky z dob Rakouska-Uherska. Již téměř 50 let nevyužívaná zastávka by se měla proměnit v odpočívadlo pro cyklisty, kteří projíždějí po přilehlé cyklostezce.

Současně by odpočívadlo mělo připomínat dějiny místa historickými fotografiemi a artefakty. Rekonstrukce má stát 2,7 milionu korun.

„Případná dotace by nám pokryla polovinu nákladů. Tato zastávka je unikátem, jelikož byla postavena za císaře Josefa a přečkala až do dnešní doby," říká starosta Pavel Čekan.

Zastávce by se měla částečně vrátit její původní podoba, město chce při rekonstrukci napodobit původní místnost pro přednostu. Cyklisté by měli mít na odpočívadle k dispozici veřejné záchodky.

O možnostech využití zastávky město dlouhodobě diskutovalo, uvažovalo se i o jejím prodeji. Zájemce tam chtěl vybudovat kavárnu, na místo ale nejsou přivedeny inženýrské sítě. Nyní je už pro rekonstrukci zchátralé budovy zpracována studie.

Pro Ostrov je zastávka už jedinou připomínkou na bývalou železniční dráhu do Jáchymova. Zastávka i samotná trať vznikly v 19. století, železnici v současnosti nahradila právě cyklostezka.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio