V obci Tři Sekery opravili kostel za více než devět milionů korun

25. říjen 2011

S pomocí evropských peněz se podařilo zachránit zpustlý kostel „Čtrnácti svatých pomocníků v nouzi“ v obci Tři Sekery. Restaurátor se postaral také o vyčištění čtrnácti soch světců. Svatostánek obec využívá k pořádání různých výstav či koncertů.

Kostel z 18. století ve Třech Sekerách před časem získala obec. Starostka Dagmar Strnadová proto začala shánět peníze na záchranu zpustlého svatostánku. Žádost o dotaci zpracovala sama. Než ale došlo na samotnou rekonstrukci potýkala se obec se složitou administrativou ohledně získání kostela do vlastnictví. Ještě před několika lety ho užívala katolická církev. Ta ale budovu neudržovala. Následovala řada vyjednávání obce s plzeňskou diecézí i ministerstvem kultury.

Celkové opravy kostela si vyžádaly přes devět milionů korun. Více než sedmi miliony přispěl Karlovarský kraj v rámci Regionálního operačního programu Severozápad. Téměř dva miliony investovala obec z vlastních zdrojů. Nového lesku se dočkaly i sochy čtrnácti světců, po nichž je kostel pojmenován.

Opravený kostel v obci Tři Sekery

Kostel „Čtrnácti pomocníků v nouzi" v obci Tři sekery na Mariánskolázeňsku slouží veřejnosti hlavně pro občanské a kulturní události. Jednou za čtrnáct dní se zde konají bohoslužby.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio